Fotografie : Intro
IEDEREEN KAN FOTO’S MAKEN. MAAR OOK IEDEREEN KAN LEREN FOTOGRAFEREN.
Dat is echt waar! Foto’s maken is niet zo moeilijk. Je pakt een camera, drukt op het knopje, en je hebt een foto. Dat is toch genoeg? Of toch niet? Als jij nu dat stapje verder wil, en wil leren betere foto’s te maken. Waarbij jij bepaald hoe het eindresultaat er komt te zien. Lees dan snel verder.
Er is veel informatie op internet te vinden natuurlijk over dit stukje. De basis van fotografie. En het is ook misschien helemaal niet het leukste om over te schrijven. Want laten we eerlijk zijn, zodra je die camera in je handen hebt wil je eigenlijk maar een ding, en dat is foto’s maken. Meestal heb je helemaal geen zin om eerst een lang en technisch verhaal door te lezen.
Foto’s maken, en de meest geweldige resultaten zien die je overal op internet tegenkomt. Dat is wat je wil. Maar voor je dat kunt bereiken is het toch echt nodig dat je jezelf eerst door een stukje technologie worstelt om te leren begrijpen HOE je tot die geweldige resultaten komt. Want geloof me, zonder dat jij je camera op de juiste manier instelt voor het effect wat je wil bereiken zal het op een enkele toevalstreffer na, nooit precies die foto opleveren die je zo graag wil zien.
Nu wil ik niet beweren dat je nooit een goede foto kunt maken zonder die technische informatie, want fotografie heeft behalve met techniek ook een heleboel te maken met inzicht. Maar als je ook de techniek achter de foto snapt wordt het zeker een stukje makkelijker om betere foto’s te maken.
In deze blogs ga ik er vanuit dat je beschikt over een camera die je volledig handmatig in kunt stellen. Dus waarbij je zelf het diafragma, de sluitertijd en de ISO instelt. Of je dan een camera hebt met een vast objectief of met verwisselbare objectieven maakt hierbij niet uit.
Elke foto komt tot stand door het instellen van deze drie dingen, die ook wel de belichtingsdriehoek genoemd worden.
- Diafragma
- Sluitertijd
- Iso
In de volgende blogs bespreek ik ze allemaal apart. Lees snel verder om te leren wat het precies is, en wat het doet. En hoe jij deze belichtingsdriehoek gebruikt.